M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Fire uger på M/S Museet for Søfart – del 6

M/S Museet for Søfarts midlertidige medarbejder, Niels, fortsætter sin beretning om sit arbejde. De fire uger er overstået, men fortællingen færdiggøres først med denne sidste artikel i serien. Vi starter, hvor vi slap under rundvisningen i museets udstilling.

En udstilling om “skibsfart ” på grønland blev vist med en kajak med de nødvendige harpuner, som en fanger anvendte på jagt på havet for at skaffe til føden og livets fornødenheder. En konebåd i sin fulde størrelse bygget af naturens materialer var også imponerende.

Det var også meget inspirerende at se livet på Christian Nielsens model af et træskibsværft i Fåborg, hvor et lager af ædle træsorter, eg, lærk og bøg lå til tørring. Ligeledes de lange svedekasser, hvor træet blev bukket, så de kunne anvendes til spanter, køl, beklædning og mast på den viste bedding, hvorfra de færdige træskibe kunne glide ud i Fåborg fjord.

En meget fin illustration med mange detaljer fra en arbejdsplads hvor håndværk overleveret fra far til søn i generationer har skabt mange store og små skibstyper til gavn for dansk søfart.

Længere fremme i udstillingen er der vist det kommende M/S Museet for Søfart, som nu nærmer sig sin indvielse. Projektet er godt illustreret i skitser – helt tilbage fra da det blev sendt i udbud og med det vindende projekt – det danske arkitektfirma BIG, som med et anderledes forslag, hvor ikke kun dokken, men også området langs dokken og ind i terrænet, er udnyttet som museum.

Derved er det blevet muligt at øge museumsarealet betydeligt, og derigennem give museet en ekstra dimension.

“I har nu fået den store tur på 2 timer” som Thorbjørn sluttede af med, efter at vi opdagede, at en af museumsværterne pænt fulgte efter os. Klokken var godt 16.00 og over lukketid. Tak til Thorbjørn for en levende og saglig rundvisning.

Jeg tror, jeg tager en tur på et senere tidspunkt med familien, så de også kan få et indtryk af det gamle Handels- & Søfartsmuseum i Kronborgkulissen, som har været der siden 1915. Det lukker med udgangen af december måned 2012. M/S Museet for søfart åbner så igen i sin nye klæder i dokken på det gamle Helsingør Værft til sommer 2013. Mon ikke Holger Danske i sit stille sind accepterer, at museet flytter ud af Kronborg efter næsten 100 år. Nu bliver det som nabo, fra den ene side af volden til den anden, men stadig i syne fra Kronborg.

Noget af det sidste jeg oplevede under mit arbejde på museet var et møde i Søfartspuljen. Det siger nok ikke så mange noget. Det er en gruppe af museer i Danmark som beskæftiger sig med søfart.

De mødte op i Helsingør tirsdag for at holde møde. Der var Orlogsmuseet, Vikingeskibsmuseet og  Læsø Museum for blot at nævne nogle få. Mere en 20 personer kom til Helsingør for at udveksle viden og selvfølgelig for at se tilblivelsen af det nye museum i dokken. Arrangør var Museumsinspektør Benjamin, som også er sekrætær i gruppen. Dagen sluttede med et besøg på den istandsatte bugserbåd BJØRN, som lå i havnen hvor damptrykket var på vej ned efter en tur på Øresund.

Resten af ugen vil jeg gennemgå endnu en kasse med billeder af J. Lauritzen skibe.

Jeg vil sluttelig sige tak for den velvilje jeg har mødt på museet og blandt medarbejderne.

Jeg ser frem til åbningen af det ny M/S Museet for søfart, der åbner den 29. juni 2013.

På gensyn.

Niels

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer...

Hvad synes du? Skriv en kommentar nedenfor...

Skriv en kommentar