M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Formidlingsmæssige højdepunkter – del 1

Tre af museets inspektører, Benjamin Asmussen, Torkil Adsersen og Thorbjørn Thaarup, deltog i den forløbne uge i Organisationen Danske Museers årlige formidlingskonference sammen med over 200 kolleger fra hele landet. Det var tre dage, der var tæt pakket med spændende indtryk fra museer i ind- og udland. Teori og praktik blandede sig på bedste vis.

I det følgende præsenteres nogle højdepunkter blandt de smukke og inspirerende installationer.

Churchill Museum and Cabinet War Rooms

Phil Reed fra Churchill Museum i London præsenterede deres udstillinger. De består både af meget nyskabende tiltag og mere traditionelle tilgange. Vi var især meget imponerede af, hvad man kan kalde, udstillingens hovedinstallation. Den bestod af et langt bord, hvorpå der blev projekteret en tidslinje over Churchills liv.

Under hvert år kunne man, med et let tryk, åbne for mere information. Herefter kunne man gå ind under den enkelte dag – hvad skete der, hvor og hvorfor? Dette kunne have været et traditionelt opslagsværk på nye flasker, hvis ikke man fra museets side havde proppet bordet, eller i virkeligheden den bagvedliggende database, med et væld af overraskelser.

På bordet kan den besøgende se en masse scannede dokumenter, men ofte bliver de vagt til live af animationer, der spreder sig over enkelte dage, nogle måneder, år eller af og til endda hele bordet. Skygger af bombefly flyver i hele bordets længde, atombomben over Hiroshima får alt til at gå i hvidt og vulkanudbrud for bordet til at brænde. Alle animationer udløses af publikum og man kan derved påvirke hinandens museumsoplevelse.

Selve teknologien bag installationen er simpel, en database, et bord, et antal projektorer og nogle højtalere, men idéen er meget fin. Man kombinerer dybe lag af viden med lys, lyd og action.

Man kan se en video på designfirmaets hjemmeside:

http://www.davidsmall.com/portfolio/churchill-lifeline-table/

og yderligere omtale på museets egen side:

http://cwr.iwm.org.uk/server/show/nav.00f

Landesmuseum Halle

Dr. Harald Meller præsenterede det arkæologiske museum i Halle i Tyskland. Museets emner og samlinger er ret traditionelle, men vi var meget imponerede over hvorledes man, ved hjælp af enkel teknologi og grundige overvejelser, har skabt et museum, der vækker følelser og nysgerrighed uden at glemme de originale genstande.

I museets udstilling skabes ved hjælp af rumlige installationer fine indtryk af livet i oldtiden. Følelser og levet liv er i centrum og genstandene bruges hele tiden til at formidle dette. Samtidig vendes den besøgendes fordomme på hovedet med tænkende neandertaler og jagende kvinder. Fortidens mennesker søges præsenteret i deres egen nutid og ikke blot i vores fortid.

En kolossal væg af stenøkser er ikke længere kun en stor samling af genstande, men et sigende billede på befolkningseksplosion og skabelse af civilisation. Vi var behørigt imponerede. :-)

Hjemmesiden, der ikke helt yder udstillingen retfærdighed, kan ses her:

http://www.halle.de/index.asp?MenuID=719

Hvis I har besøgt et af de nævnte museer, er vi meget interesserede i at høre jeres oplevelser af dem. Var I begejstrede eller kunne I ikke lide det?

I næste uge vil der komme endnu en lille artikel om konferencens højdepunkter.

1 kommentar

1 Formidlingsmæssige højdepunkter – del 2 — Fyrskibet.dk { 03.29.10 at 14:17 }

[...] omtalt i artiklen “Formidlingsmæssige højdepunkter del 1“, var der flere meget gode oplevelser på Organisationen Danske Museers årlige [...]

Skriv en kommentar