M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Handels- og Søfartsmuseets årbog 1982

Det er med vægten lagt på forholdet mellem reder og værft at Hanne Poulsen fortæller historien om Helsingør Værft.

Hun starter med at  fortælle om værftets grundlægger, Mads Christian Holm, der efter afstikkere til USA og Sønderjylland, anlagde værftet i 1882 på pladsen hvor Løves træskibsbyggeri havde ligget.

Værftet var gennem årene meget alsidigt, det tog sig både af reparationer og byggede nye skibe for mange forskellige rederier, bl.a. DFDS, DSB og Lauritzen. Der har været mange op- og nedture for værftet, inden det til sidst måtte dreje nøglen om i 1982.

Også mere kuriøse skibe blev bygget i Helsingør. F.eks. luksusyachten QUADISSIYAT SADDAM bygget til Iraqs præsident, færdiggjort i 1981. Det nåede aldrig sit bestemmelsessted.

Læs mere om Helsingør Værft og mange andre spændende artikler i årbogen.

Da artiklen blev skrevet, lå skibet stadig i Helsingør Havn, da krigen mellem Irak og Iran i mellemtiden var brudt ud. Efter krigen blev skibet sejlet til Saudi Arabien, hvor det lå oplagt som pant for et lån, som Saudi Arabiens kong Fahd havde ydet til Iraks krigsmaskine. Dette og andre spændende detaljer om skibet, kan man læse om i bogen “Helsingør-skibe der skrev historie” af Bent Jørgensen.

Yachten sejler endnu under navnet OCEAN BREEZE YACHT, se et foto af det her.

I vores arkiv har vi tegninger af luksusyachten, ligesom vi har tegninger til mange andre skibe bygget på Helsingør Værft.

- og en lille tilføjelse! På Helsingør Værftsmuseum, som vi besøgte på en personaletur fredag d. 9. marts, har de en model af lystyachten stående, og vi fik fortalt, at man også ejer et sengetæppe fra yachten. Grunden hertil er, at da skibet var færdigt, var der en værftsarbejder, der lige skulle prøve, hvordan det var at sidde på sengen. En af de irakiske vagter opdagede det, og kasserede sengetæppet, da man ikke kunne bruge det, nu da en vantro havde siddet på det! Det røg med hjem til en af værftsarbejderne, hvor det blev brugt som sengetæppe i mange år, men er nu givet til museet, hvor man påtænker at udstille det.

Maleri af Direktør Mads C. Holm, grundlæggeren af Helsingør Jernskibs- og Maskinbyggeri. Oliemalet kopi efter Bertha Wegmann malet af Holger Hansen, 1924.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer...

Hvad synes du? Skriv en kommentar nedenfor...

Skriv en kommentar