M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Handels- og Søfartsmuseets årbog 1990

I 1990 kunne Handels- og Søfartsmuseet fejre 75-års jubilæum,dette markeres i årbogen med 2 artikler, den ene skrevet af den forhenværende direktør, Henning Henningsen, ”En museumsmands erindringskavalkade. Handels- og Søfartsmuseet gennem 30 år”, og den og den anden af daværende direktør, Hans Jeppesen, ”Fortid, nutid og fremtid. Betragtninger i anledning af Handels- og Søfartsmuseets 75-års jubilæum”.

Kåre Lauring giver i sin artikel, med den lidt kryptiske titel, ”Da vejene måtte anses for usikre betakkede jeg mig for at rejse” en oversigt over og nedslag i den litteratur, man kendte til, inden man i 1618 for første gang sejlede mod østkysten af Indien og Ceylon fra Danmark. Han har fundet frem til de forfattere, der fortrinsvis selv havde været i Indien, og lægger vægt på oplysninger om handel og navigation.
Allerede omkring 515 f.Kr. skrev den græske officer og geograf, Scylax fra Caryanda, om Indien, der ifølge ham, var verdens yderste land. Flere grækere berettede herefter om Indien og handlen i området, og da romerne ekspanderede, blev handelsruterne mod øst udvidet, og mange romerske beretninger kom til. 
Da Marco Polo i 1290 skulle ekskortere en prinsesse fra Kina til Persergolfen, og derfor kom forbi Coromandelkysten, fortæller han, at der er stor import af heste fra Persergolfen, mange af disse døde, da inderne  ingen forstand på heste havde. Læs selv hvordan man behandlede de stakkels dyr efter en lang sørejse. Mange munke rejste mod øst, og beskrev deres rejser i breve og erindringer. En af dem, Odoric, dikterede i 1330 sine rejseskildringer til en anden munk, og disse blev så populære, at de helt op i 1500-tallet blev trykt i forskellige udgaver. Også mange venetianere og portugisere rejste til Indien, og senere også englændere og hollændere, og i august 1618 sendte Ostindisk Kompagni ØRESUND af sted med kurs mod Indien og Ceylon.
Denne lille beskrivelse har end ikke en brøkdel af alle de detaljer og og spændende historier med, som findes i artiklen, så læs den selv, og bliv inspireret til videre læsning! Artiklens titel stammer i øvrigt fra Girolamo de Santo Stefano, købmand fra Genua, der i slutningen af 1400-tallet rejste til Ceylon og Coromandelkysten. 

Udover ovennævnte artikler kan man i årbogen desuden læse ”En gruppe portrætter af søens folk og skibe fra 1700-årene slutning”, hvori Hanne Poulsen fortæller om maleren Jes Jessen fra Åbenrå, og til sidst ”Erindringer fra en Reise som 1ste Styrmand med Fregatten HAVFRUEN fra Hjemstedet til Java og Retur i Aarene 1876-77”. Artiklen er breve sendt af navigatør Otto Søftoft, redigeret af Hanne Poulsen.

0 kommentarer

Der er endnu ingen kommentarer...

Hvad synes du? Skriv en kommentar nedenfor...

Skriv en kommentar