M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Montering af museumsgenstande

I forbindelse med det nye museum kommer der er til at være en lang række genstande der skal monteres.

En montering er det tilvirkede beslag der understøtter genstanden og holder den på plads på en måde der ikke kompromitterer genstandens integritet og samtidigt præsenterer genstanden på en æstetisk korrekt måde. Som en del af arbejdet med at finde materialer og metoder til de meget forskellige typer af genstande er nogle få udvalgte blevet prøvemonteret.

Beslagene til navigationsinstrumenterne fremstilles af rustfritilsatstråd der tilvirkes så det ligger helt tæt til bagsiden af genstandene hvor de understøtter på en måde der holder genstandene sikkert og samtidigt  ikke forstyrrer betragtningen af genstanden.

De forskellige dele af beslagene sølvloddes sammen.

Efter delene er loddet sammen renses flussen af i et rensebad, alternativt i varmt vand hvis man har travlt og beslaget poleres op. De dele af beslaget der skal være i kontakt med genstanden, kroge o. lign. får krympeplast eller et lag sort filt.

Herefter sættes monteringsbeslagene op på en midlertidig plade hvorpå der er en papirkalke der svarer til den endelige plades mål. Her kan genstandene flyttes rundt indtil man har den korrekte indbyrdes placering.

Genstandene på midlertidig plade med papirkalke.

Papirkalken flyttes derefter over på bagvægspladen og hullerne bores nu i deres præcise placering, hvorefter beslag og genstande kan monteres.

Genstandene sider nu på den endelige rustfristålplade.

Nogle af genstandene skal stå i bunden af deres montre og der laves derfor et par forsøg med monteringer mede deres egen lille fodplade.

Kikkert montering uden og med genstand.

Ligeledes laves en prøvemontering af en større skibsmodel hvor der bruges noget kraftigere dimensioner af stål for at få beslagene til at stå vinkelret på bagvægspladen. I monteringsarbejdet er det vigtigt at man laver definerede og skarpe buk, samt rette vinkler til væg og bund. Hvis monteringsbeslaget sidder for langt fra genstanden med for bløde buk kommer det til at se træt og sløvt ud og beslaget vil forstyrre i stedet for at løfte udstillingen.

Skibsmodel monteret ud fra væg.

Nærbillede af beslag ved skibets køl med rette vinkler og sort filt ind mod genstanden.