M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

M/S Museet for Søfart. Årbog 2012

M/S Museet for Søfart - årbog 2012

Nyt navn, ny årbog. Lige før jul udkom M/S Museet for Søfarts seneste årbog, pressemeddelelsen herunder fortæller hvad årbogen indeholder.

På vej mod Danmarks nye søfartsmuseum

– Ny årbog fra M/S Museet for Søfart

Rejser i tiden

For 230 år siden kunne man fra Kronborgs vinduer se fregatten PRØVEN sejle ud af Øresund. Om bord befandt sig det første danske kronometer, altså en tidsmåler. Fregatten var på vej til Vestindien, og her skulle det undersøges, om kronometret kunne holde tiden på den lange rejse over Atlanterhavet.

I M/S Museet for Søfarts nye årbog kan historien om tidsrejsen læses. Den er skrevet af historiker og museumsinpektør Thorbjørn Thaarup, der også skaber den kommende store udstilling om navigation og verdensbilleder til det nye søfartsmuseum.

Krigssejlere
I årbogen, der er udkommet uden afbrydelser siden 1942, fortsættes historien om danske krigssejlere under Anden Verdenskrig fra sidste år. Den britiske historiker Peter Baird fortæller i artiklen En broget skare om fire almindelige danske søfolks meget ualmindelige oplevelser i allieret tjeneste. For søfolkene i udeflåden blev Newcastle upon Tyne et samlingsted under krigen, og dets historie fortælles også i artiklen.

En ordentlig skude?

Bag velkendte hverdagsord kan der gemme sig dybe historier. Et godt eksempel er ordet skude, som i dag bruges nedsættende om især skibe og kvinder! Men engang dækkede ordet over en skibstype, der blev brugt gennem hundredevis af år og spillede en nyttig rolle i hverdagens transport. Skuden kan nærmest kaldes renæssancens varevogn, og det fortæller søfartshistorikeren Ole Mortensøn om i sin artikel i årbogen.

International inspiration

Samtidig med at det nye søfartsmuseum tager fysisk form, arbejdes der på højtryk i kulisserne for at gøre udstillinger, undervisningsforløb og andre publikumstilbud klar til åbningen. Arbejdet med at opbygge en ny undervisningsafdeling fortæller Trine Halle fra Museet for Søfart om, herunder om inspirationen fra store og små museer i ind- og udland.

Det nye søfartsmuseum, der åbner den 29. juni 2013 omkring en gammel dok på det tidligere Helsingør Skibsværft, fylder også meget af museets årberetning. Her findes den sidste nye status for det store projekt.

Årbogen, der er udgivet af M/S Museet for Søfarts Venner, kan købes på museets hjemmeside http://maritime-museum.dk/shopping/ eller hos boghandlen.

Billeder med billedtekster kan hentes her: http://fyrskibet.dk/filer/aarbog2012.zip

For flere oplysninger, kontakt redaktionen ved museumsinspektør Benjamin Asmussen på tlf. 4928 0202 eller emailba@mfs.dk.

dok1

 

1 kommentar

1 M/S Museet for Søfart – årbog 2012 « Udkigsposten { 01.14.13 at 15:17 }

[...] Læs mere her. [...]

Skriv en kommentar