M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Museet modtager stor samling fra skoleskibet KØBENHAVN

Uniformskasket fra KØBENHAVN

Handels- og Søfartsmuseet har netop modtaget en flot gave. Det drejer sig om Erik Jensens omfattende samling med arkivalier og genstande med tilknytning til skoleskibet KØBENHAVN. ØK’s Almennyttige Fond har købt samlingen af Erik Jensens enke, og doneret den til museet. Det er vi meget taknemmelige for.

De af vores læsere, der har interesse for KØBENHAVN og dets dramatisk forsvinden, vil huske Erik Jensen som en engageret indsamler af især dagbogsmateriale og som medforfatter til Palle Bruus Jensens bog Skoleskibet København – historie, forlis, tragedie.

Samlingen indeholder også mange fotos

Erik Jensen døde desværre sidste år og både hans hustru, Handels- og Søfartsmuseet og ØK ønskede at bevare samlingen intakt. Da vi på museet allerede har en stor samling vedrørende KØBENHAVN, blandt andet takket være tidligere museumsinspektør Hanne Poulsens ihærdige arbejde, var vi meget interesserede i at overtage Jensens samling – heldigvis var både Jensens hustru og ØK meget imødekommende.

Der er også dele af en elevuniform.

I vinter var jeg sammen med min kollega Benjamin Asmussen i Svendborg, hvor vi besøgte Erik Jensens hustru og beså samlingen – billederne i denne artikel stammer fra denne tur.

Bøger fra samlingen

Vi var ikke i tvivl om, at Jensens arbejde ville være en værdifuld udvidelse af museet samling. Jensens samling er systematisk ordnet og nem at gå til. En del af materialet er kopier af dagbøger, men den indeholder også unikke genstande som eksempelvis en uniform fra skoleskibet.

De velordnede dagbøger

Historien om KØBENHAVNs berømte liv og traumatiske forlis bliver en væsentlig fortælling i det nye søfartsmuseum, hvor den vil indgå i afsnittet, der bærer arbejdstitlen Skibets endeligt.

Man kan se mere om det store udstillingsprojekt her: http://www.maritime-museum.dk/dl/Basisudst120410-lille.pdf

5 kommentarer

1 louise melbye { 01.28.11 at 22:55 }

trist at skoleskibet københavn forsvandt det bliver nok albrig fundet igen og de mennsker som var ombord er døde bliver albrig begravet i en ordlig gravplads så deres kære pårørende ikke kan få sagt ordlig farvel til dem knus louise

2 Olaf Pedersen { 03.06.12 at 18:38 }

Hej! Tak for fine og imponerende billeder af skoleskibet København. Vi har en bog om den sydaustralienske kyststrekning. Der er der et billede af København, hvor hun ligger til kai i havnebyen Thevenard, tæt ved Ceduna i delstaten South Australia. Billedet er taget i 1927. mvh. Olaf Pedersen

3 Christina Huus { 06.23.13 at 19:41 }

Fint arbejde med indsamling af materiale. En af skoleskibets yngste elever Steen Folkmann gik på Jydrup Realskole i I Mellemskoleklasse 1921-22 og var med på skoleskibets sidste rejse. Skulle der findes billeder hvor han er med? I forbindelse med omtale af skoleskibet i bog om Jyderup Realskole, hvem bør kontaktes? På forhånd tak og med venlig hilsen Christina Huus

4 Hjalte Hjaltason { 11.12.13 at 19:36 }

I bogen Skoleskibet København af Palle Buus Jensen henvises til hjemmesiden: http://www.skoleskibet-koebenhavn.dk
Men her ses blot nedenstående om sommerhusudlejning:

Blåvand er Danmarks vestligste punkt og her finder du mange hyggelige sommerhuse. Søg på vores side efter sommerhuse Blåvand.

We offer a large selection of hotels and hostels around the world. Book a hotel room for your vacation, your business trip or a long weekend.

Tag på skiferie i Sverige med vennerne. Book skiferien her.

——

Hvor finder man de rigtige sider om Skoleskibet København ?

5 Benjamin Asmussen { 11.13.13 at 10:44 }

Hej Christina – vi har en stor samling af billeder af besætningen om bord på skoleskibet KØBENHAVN, men desværre er det sjældent at vi ved, hvem der er hvem. Hvis I kender drengens udseende er I velkomne til at komme og undersøge billederne eller se dem i vores online billedarkiv på http://billedarkiv.mfs.dk/fotoweb/

Hej Hjalte – siden du henviser til blev drevet af den private samler Erik Jensen, som vi omtaler ovenfor. Erik døde i 2009 og hans hjemmeside blev desværre lukket kort efter. Derfor er bogen om skoleskibet og museets samling, der altså nu også inkluderer Erik Jensens flotte samling, det bedste sted for mere information om skibet.

Med venlig hilsen
- Benjamin Asmussen, museumsinspektør

Skriv en kommentar