M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Nettets muligheder – maritime databaser

Fotografier, havarier, vrag, udvandrere – internettet giver mange muligheder for at finde oplysninger om både hændelser, genstande og personer. I denne artikel omtales en håndfuld databaser, der kan være meget nyttige for mennesker med interesse for det maritime.

Dansk Søulykkesstatistik

Søfartens Bibliotek på Blegdamsvej i København har stået for et meget nyttigt projekt, nemlig indskanningen af den komplette samling af Dansk Søulykkesstatistik. Det er ikke en egentlig database, men en stor samling af pdf-filer, der er søgbare ved hjælp af fritekstsøgning.

Det betyder, at man inden for hvert enkelt år, eksempelvis 1936, men også på skibsnavne, kan søge på skibsnavn, skipperens navn, rederiets navn, etc. Det er meget brugbart, hvis man er interesseret i enkelte skibes historie eller de berørte søfolks skæbne. Data på forlisene er kortfattede og nøgterne.

http://www.sbib.dk/soeulykke.htm

Skippere.dk

Skippere.dk er en privatdrevet database over danske søfolk i årene 1707-1839. I denne periode skulle skippere og styrmænd i følge kongelig resolution eksamineres af skipperlauget. Databasen er blandt andet bygget op på baggrund af disse eksamners protokoller.

Der kan, som hjemmesidens titel antyder, søges på personnavne, men der er også mulighed for at søge på skibe. Dermed kan man via nogle søgninger sammenkoble søfolkene, deres rang og deres skibe. Desuden taler det til fordel for databasen, at der er tydelige kildehenvisninger.

http://www.skippere.dk/index.php

Vragguiden.dk

Vragguiden er en database over skibsvrag i danske og skandinaviske farvande. Basen indeholder positioner og dybde for tusindvis af vrag samt et vekslende antal oplysninger til hvert enkelt. Endelig er der fotografier af mange af vragene.

Søgninger er mulige på mange forskellige parametre og der er både chat og forumfunktion tilknyttet. Basen er ideel for dykkerinteresserede og for alle andre, der er interesserede i eksempelvis vrag inden for diverse lokalområder.

http://www.vragguiden.dk/default.asp

Ellisisland.org

For slægtsforskere er ellisisland.org et must. Den giver adgang til ankomstprotokoller for New York havn i årene 1892-1924, hvor emmigrationen til USA var størst.

Alle emmigranter skulle indskrives på den lille ø Ellis Island i New York havn. Her opgav de navn, fødselsår og også ofte hvilken by de kom fra.

Databasen kræver medlemskab, hvis man vil have detaljerede oplysninger. Et basismedlemskab er gratis og ved hjælp af et sådant, kan man blandt andet se afrejsedato, dato for ankomst og hvilket skib vedkommende sejlede med.

Derudover indeholder ellisisland.org baggrundsviden om stedets historie og hjælp til videre slægtsforskning.

http://www.ellisisland.org/

Marinens Biblioteks fotoarkiv

Er man interesseret i danske orlogsskibe er Marinens Biblioteks fotodatabase uundværlig. Over 20.000 billeder er søgbare i en database, der benytter sig af samme system, som vi bruger her på Handels- og Søfartsmuseet – dog er brugerfladen lidt anderledes.

Det er muligt at søge i fartøjstyper, geografi, personer og meget andet. For slægtsforskere er det en fordel, at der er gjort en del ud af personnavne.

http://forsvaret.dk/FAK/Fakulteter+og+Centre/Biblioteker/MAB/Digitalt+fotoarkiv/

Vi vil senere bringe flere artikler om internettets mange muligheder inden for det maritime felt. Skulle I kende til interessante databaser, er vi meget interesserede i at høre om det. Skriv en kommentar!

1 kommentar

1 A. Lundgren { 05.21.11 at 22:26 }

http://www.Baadnavne.dk – Hvad skal båden hedde? Her er en database med bådnavne, hvori du kan finde masser af inspiration til bådens navn. Der er pt. 3932 bådnavne at vælge imellem.

Skriv en kommentar