M/S Museet for Søfarts digitale logbog
Tryk 'Opdater' for et nyt billede...

Ny genstand: Håndskreven lærebog

Eksempel fra Cornelius Wleugels lærebog

På flådens officerskole, Søkadetakademiet, var det i 1700-tallet almindeligt, at man lod de studerende selv skrive deres lærebøger. Kadetterne øvede sig på den måde ikke blot i navigation og søkrig men også i tegning og skrivning.

I denne lille artikel, kan man se fire eksempler på den unge Wleugels smukke arbejde.

Mange søofficerer havde på grund af denne form for undervisning en umanerligt flot håndskrift. De var samtidig gode til tekniske tegninger.

Eksempel fra Cornelius Wleugels lærebog

På M/S Museet for Søfart har vi netop netop indlemmet to smukke eksemplarer af håndskrevne lærebøger i vores samling. De er skabt af Cornelius Wleugel, da han var kadet i 1770′erne. Wleugel fik siden en flot karriere indenfor flåden, hvor han endte som kontradmiral.

Eksempel fra Cornelius Wleugels lærebog

Bøgerne viser Wleugels flotte skrift og giver et godt indblik i, hvad man på søkadetakademiet lærte indenfor navigation og matematik. Især matematikken er fremtrædende i de to bøger, og den knyttets ofte til praktiske opgaver inden for navigation og kortlægning.

Wleugels to bøger har tidligere været en del af samlingen på det lukkede Søfartens Bibliotek. Nu er de fortsat i gode hænder i museets videnscenter. Her kan man efter aftale studere bøgerne og i tusindvis af andre arkivalier og bøger.

Eksempel fra Cornelius Wleugels lærebog

1 kommentar

1 Mogens Rasmussen { 11.25.14 at 14:11 }

Utrolig flot tegnearbejde og håndskrift også her.
Jeg har i min besiddelse af en fotokopi af hvad der i familien mentes at være en “selvproduceret” lærebog til Rønne Navigationsskole skrevet år 1807 – men det er måske en kadets værk. Der står: Christian Cramers Regne Bog indstiftet(?) af Jens Kofoed 1807. Bogen er i søsters eje og konditionen er “meget brugt”
Det er en navigationslærebog. Det ved jeg, da jeg selv er styrmand/skibsfører af uddannelse.
Håber dette nå frem til nogen.
M.v.h.
Mogens

Skriv en kommentar